Voedselbosje Bocholtz

Basisschool Bocholtz en kinderdagopvang Jij en Ik/ BSO Ziezo Humankind hebben sinds woensdag 6 maart een Voedselbosje. Leerlingen van school plantten samen met kinderen van kinderdagverblijf Humankind én IVN Natuureducatie het bosje op hun plein. Wethouder Hodinius van de gemeente Simpelveld opende het Voedselbosje tijdens de officiële opening op 6 maart.

Lekker en leerzaam
Het Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf.  Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar de school zelf mee aan de slag gaat.

Een bosje om van te eten 
Na een korte uitleg van de hovenier van CNME Maastricht, mochten de kinderen de jonge planten in de grond zetten: van appel- en perenbomen tot colakruid en citroenmelisse. De leerlingen wisten daar wel raad mee. 

Voedselbosje als buitenlokaal
Steeds meer scholen en Kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. De natuurorganisatie legt samen met een aantal partners de komende tijd 30 voedselbosjes aan in de regio Zuid-Limburg.

Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Het Voedselbosje in Bocholtz is een samenwerking van IVN met LEADER Zuid-Limburg, het rijksprogramma Jong Leren Eten, CNME Maastricht, Stichting de Rollen, Basisschool Bocholtz en Humankind locatie Bocholtz.

Fruitweide
Het voedselbosje maakt onderdeel uit van de fruitweide die basisschool Bocholtz in 2016 van de gemeente Simpelveld in ontvangst heeft mogen nemen. Inmiddels biedt de fruitweide een moestuin, insectenhotel, grasveld en een buitenleslokaal. De toevoeging van het voedselbosje is een logische stap in de ambitie van de basisschool Bocholtz, kinderopvang Humankind en de gemeente Simpelveld voor een (nog) gezonde(re) jeugd.


Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak. Details