Je bevindt je nu hier: Historie > St. Aloysius 1881-1978

St. Aloysius 1881-1978

Jongensschool St. Aloysius (1881-1978)

In het jaar 1881 verrees in de Schoolstraat (ter hoogte van de Kommerstraat) een nieuwe jongensschool, die van begin af aan bestuurd werd door de gemeente Bocholtz. Het was dus een zogenaamde openbare school. Hoofd der school waren o.a. meester Hissel en meester Henssen. In 1948 werd het bestuur overgedragen aan een particulier schoolbestuur (lees: kerkbestuur) met pastoor Franck als voorzitter. Ook de meisjesschool werd vanaf toen onder dit bestuur geplaatst.

Rond 1950 verkeerde het gebouw in een dusdanig slechte staat dat het schoolbestuur plannen maakte voor de bouw van een nieuwe jongensschool. De realisatie van deze plannen zou ruim tien jaar gaan duren, omdat de toenmalige gemeente Bocholtz aanvankelijk geen enkele medewerking hieraan verleende. De uitdrukking “De geschiedenis herhaalt zich” bestond dus toen ook al! Inmiddels vielen in de oude jongensschool de plafonds spontaan naar beneden en bleven enkele leerlingen onvermoeibaar de potkachels in de klaslokalen stoken.

In januari 1963 werd met feestelijk vertoon de Aloysiusschool aan het Groeneboord geopend en volgden er vijftien jaar van betrekkelijke rust in de Bocholtze scholen. Deze rust werd in 1978 verstoord toen, met het oog op de samenvoeging van kleuter- en lager onderwijs, het gebouw met vier lokalen werd uitgebreid.

In datzelfde jaar werd de naam gewijzigd in Basisschool De Bongerd en werd er begonnen met gefaseerde invoering van coëducatief onderwijs (jongens en meisjes in dezelfde klas, toen een revolutionair idee!!). Deze situatie zou voortduren tot 2001.

Historische foto's

Leerkrachten

Schoolverlaters

Basisschool Bocholtz
Wijngracht 11
6351 HJ Bocholtz
Tel.nr. 045-5443614
info.rkbsbocholtz@movare.nl

contact | disclaimer